Expeditie

Van 30 augustus tot en met 8 september 2013 groef Naturalis een Tyrannosaurus rex op. Dit gebeurde in Montana, Amerika, in samenwerking met het Black Hills Institute.

Naturalis ging in het voorjaar van 2013, van 29 april tot en met 18 mei, voor de eerste keer op expeditie. In Wyoming waren een paar mooi gefossiliseerde botjes van de linkervoet gevonden. Deze vondst was veelbelovend, zelfs de kleine teenkootjes lagen nog netjes bij elkaar. Dit zijn meestal de botjes die als eerste verloren gaan. Ondanks deze veelbelovende vondst werden alleen delen van de linkervoet en -poot van Tyrannosaurus rex gevonden. Waarom de kleine botjes wel bewaard zijn gebleven, maar de rest van het skelet niet, blijft een raadsel. De hele heuvel is afgegraven waarin de rest van het skelet had moeten liggen. “De zandlaag waarin de botten hadden moeten liggen, werd steeds dunner om uiteindelijk te verdwijnen” vertelt Anne Schulp. “Misschien is het karkas destijds opgegeten, of veel verder mee gestroomd met de rivier die door het landschap liep. We weten het niet.”

Gelukkig was de kans op een T. rex voor Naturalis niet verkeken. Pete Larson, paleontoloog van het Black Hills Institute in Amerika, wees ons op een andere plek in Montana, Amerika, waar een amateurpaleontologen echtpaar resten van T. rex hadden gevonden. De onderkaak, losse tanden en een deel van het heupgewricht en staartbeen, zijn door hen gevonden. De verwachting was dat er nog meer materiaal van T. rex in de grond lag. Naturalis is ook daar naartoe gegaan om te graven. Inmiddels is inderdaad een zeer compleet skelet gevonden!

 


T. rex in Town wordt mede mogelijk gemaakt door

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact
Pesthuislaan 7, postbus 9517, 2300 RA Leiden

 

Telefoonnummer
071-7519600

E-mailadres
contact@naturalis.nl